Wilt u graag knutselen in Wilrijk? Bekijk dan zeker hoe ’t Creatiefje u hierbij kan helpen! Er komen namelijk vaak nieuwe artikelen naar boven en er onstaan ook nieuwe technieken. Op deze pagina kan u regelmatig nieuwe technieken en uitleg over nieuwe dingen terugvinden. Hieronder vindt u al een overzicht van enkele nieuwe zaken.
Mixed media met Andy Skinner
Ik ben zelf een grote fan van de creaties van Andy Skinner en ik werk dan ook graag met zijn producten. U kan zijn producten terugvinden in ons assortiment en u kan deze materialen ook online aankopen in onze webshop.
Cosmic Shimmer kaleidoscope paint sets
Dit is een unieke textuurverf op waterbasis waarmee speciale effecten kunnen worden toegevoegd aan scrap en mixed media projecten. Elke set bevat 5 flesjes, 4 ervan met textuur en eentje met parelmoer effect, die altijd als laatste wordt aangebracht zodra het geverfde oppervlak droog is om de gesrutureerde kenmerken te benadrukken en om als laatste stuk een geweldige uitstraling te geven. Breng aan met een sjabloonborstel om de textuur te verbeteren.
Cosmic Shimmer special effect paint kits
Een unieke textuurverf op waterbasis, die het mogelijk maakt een vintage roeststijl of een vintage patina effect toe te voegen aan je mixed media projecten. Door individueel elke kleur toe te voegen, kunt u bepalen hoe sterk het uiteindelijke effect zal zijn. De metallic kleur wordt altijd als laatste aangebracht om de kenmerken te benadrukken. Stippel op projecten met een sjabloonborstel of spons en laat tussen elke laag drogen. Zelf heb ik beide al op een andere manier gebruikt, door veel water te gebruiken kan je een "wash" geven aan je werkstuk.
Cosmic Shimmer iridescent watercolor paint palettes
Deze aquarelverf heeft een iriserende glans die het licht vangt en een sprankelend effect geeft wanneer het op karton, papier, mixed media, muren en meubels wordt geverfd. De verven zijn vooral effectief op donkere oppervlakken. Voor gebruik met water besproeien en telkens meer water toevoegen, afhankelijk van de gewenste kleur. Zelf werk ik heel graag met deze verf om stempelafdrukken in te kleuren, geeft een prachtig effect aan je tekening. Verkrijgbaar in 10 iriserende kleurensets en 1 niet-iriserende set.
Cosmic Shimmer matt glue seal & glaze
Een matte lijm met vernis op waterbasis ontworpen voor decoupage (servetten, rijstpapier, ...) Enkel aanbrengen op de bovenzijde van het te kleven artikel. Aanbrengen met een zachte platte borstel van binnen naar buiten toe en laten drogen.
Cosmic Shimmer resist paste
Breng acrylverf aan op het projectoppervlak en laat drogen, smeer een beetje resistpasta uit met de vingertoppen of een sponsje en dek af met een 2de laag acrylverf. Eénmaal droog veeg je de resistpasta weg om het onderliggende geverfde oppervlak te onthullen.
Cosmic Shimmer lava paste
Een fijne zachte pasta speciaal ontwikkeld om een dimensionale textuurafwerking te creëren voor alle creatieve projecten. Het kan gemakkelijk aangebracht worden op elk niet-gegrond oppervlak met behulp van een spatel, spons, borstel of brayer en vervolgens verhit om dimensie en structuur te ontwikkelen. Bij droging krijgt deze pasta een groffe structuur zoals lava. Als deze eenmaal uitgehard is, kan deze overschilderd worden met verschillende media, zoals wax, acryl, chalk en nog veel meer.
Cosmic Shimmer strata paste
Een dimensionale pasta in combinatie met grote micca vlokken waarmee u een verhoogd 3D-patroon kunt maken of een groffe textuur bekomen na droging. Aanbrengen met een sjabloonborstel, paletmes of met stencils. Kan gemengd worden met andere media en is overschilderbaar na droging.
Cosmic Shimmer grit paste
Dimensionaal medium op waterbasis dat een zandtextuur heeft en kan worden gebruikt om verbluffende effecten te creëren op elk project. Gebruik deze pasta als basislaag voor het schilderen of vermeng met andere gekleurde mediums. De Grit Paste bevat een fijne korrel terwijl de Grit X Paste grotere deeltjes bevat voor een grotere diepte textuur. Breng aan met een spatel, kwast of spons door deze zachtjes aan te brengen in één richting.
Cosmic Shimmer mixed media embossing powder
Voeg een verbluffende dimensie toe aan je papercraft en mixed media projecten. Strooi het poeder gewoon over een afbeelding die gestempeld is met embossing inkt of met een embossing pen is getekend. Vervolgens het overige poeder terug in het potje en de afbeelding met het poeder verhitten tot je een glad effect bekomt.
TIP: Ik gebruik deze poeders in mijn mixed media projecten als achtergrond, maar verhit deze dan niet tot een glad effect. Ik laat het nog een korreliger effect hebben. Vervolgens fixeer ik deze met de "Cosmic Shimmer Clear Matt Finish Glaze" Hierop kan je niet meer stempelen, maar ik gebruik de "Rub-Ons" van Andy Skinner. Deze rub-ons zijn zo fijn afgewerkt zodat je deze zorgeloos op een ruw oppervlak kan aanbrengen.
Coosa crafts gilding wax
We hebben nog niemand gehoord die niet enthousiast werd over het werken met gilding wax. Gilding wax verandert een zwart geëmbost cardstock in een metalen plaatje, al dan niet met een roestig effect. Kan uiteraard ook gebruikt worden met wit cardstock, naargelang het effect dat je wil bekomen.
TIP: vooraleer je een kaart embost, vernevel de cardstock met wat water, voor een dieper geëmbost resultaat.
Deze waxen zijn op oliebasis, met als gevolg dat deze niet uitdrogen en zijdezacht verwerken. De inhoud van het potje is direct klaar voor gebruik. Doe een klein beetje op je vingertop en veeg je vinger vervolgens af aan de rand van het potje. Wrijf in cirkelende bewegingen over het geëmboste gedeelte van je kaart. Werk in dunne laagjes voor het mooiste effect, meestal zijn dit 3 laagjes. Gebruik je teveel in één keer dan kan dit niet weggenomen worden en ontstaat er een vlek. Kleuren kan je onderling gebruiken, dus meerdere kleuren op je kaart. Degilding wax is héél zuinig in gebruik, zeker als je het aanbrengt met je vinger. Als je klaar bent, laat je dit ongeveer 5 min. uitharden. Nu volgt het mooiste, neem een tissue of zacht doekje en ga nu beginnen met opblinken, er ontstaat een prachtig resultaat.
Gilding wax is te verkrijgen in "8 basiskleuren": zilver - koper - goud - brons - lila - turquoise - groen - blauw. Dan heb je "4 vintage kleuren": vintage rose - vintage blue - vintage green - vintage gold. Vervolgens hebben we de "Jewels collectie": rose quartz - jade green - fire agate - golden amber. Onlangs zijn er 4 nieuwe kleuren toegevoegd de "Twilight collectie": twilight white - graphite night - golden sunrise - sunset red.
Mixed media
Mixed Media is een kunstvorm die ernaar streeft om verschillende kunstmedia in een logische of onlogische co-existentie bij elkaar te plaatsen. Bijvoorbeeld: een schilderij dat bestaat uit verf, inkt, touwen, papier, gedroogde bladeren, lijm, enz... Bij het creëren van een mixed media, is het blangrijk de juiste materialen en procedures te kiezen. Er moet voldoende droogtijd in acht genomen worden tussen het aanbrengen van de lagen van het werk om tot een stevig geheel te komen. Voor een mixed wordt er meestal gewerkt op een canvas, maar men kan het uiteraard ook toepassen op andere materialen. Laat je fantasie de vrije loop gaan. Naargelang het thema kan je ook gebruik maken van gereedschap materialen, zoals bouten, rondellen, scharnieren, sleutels,…
Mixed media met foto
Voor deze canvas (40x40cm) heb ik de volgende materialen gebruikt: scrappapier, kippengaas, foto, jute, reliëfverf, kant lint, bloemen, scharnier, rondellen, acrylverf (2 kleuren), gesso, glimmermist, metalen ornamenten, rubbervel (wit) en uit cardstock gestanste ornamenten.
Je gaat van start met een compositie te maken, zodat je een idee krijgt van waar alles gaat komen. Zo doe ik het toch, heb graag een idee van hoe het er gaat uitzien achteraf. Als eerste wordt het papier gekleefd, vervolgens de fot en hierna de overige materialen, met uitzondering van de bloemen en de kleine kadertjes. Ik heb hier enkele details die op het papier stonden bewerkt met reliëfverf. Laat alles héél goed drogen vooraleer je verder gaat met de volgende stap.
Na het drogen bedek je de foto met een op maat gesneden stevig papier. Breng gesso grofweg aan over alle atributen alsook de open plekken op het canvas en gedeeltelijk over het scrappapier. Eventuele tekening op het papier niet bewerken met gesso. Vervolgens goed laten drogen. Maak 2 kleine spuitflesjes klaar met 1 deel acrylverf en 2 delen water. Het flesje moet zeker niet vol zijn, dit naargelang de grote van het spuitflesje. Goed mengen door te schudden. Verstuif de kleuren over het gehele werkstuk, met uitzondering van de foto natuurlijk. Terug goed laten drogen.
De kleine teksten komen uit een vel scrappapier. Deze heb ik op een vel witte (of zwarte) rubber gekleefd om reliëf te bekomen op mijn werkstuk. Kleef vervolgens deze ook op je werkstuk, alsook de bloemen. Hierna verstuif je glimmer mist over het gehele werkstuk (foto niet) Laat nogmaals goed drogen. Nu kan je het beschermpapier van je foto verwijderen en je canvas mixed media is afgewerkt.
Mixed media canvas met servet en structuurpasta
Voor dit project heb ik volgende materialen gebruikt: canvas (30x30cm), structuurpasta, servetten, houten ornamenten, metalen ornamenten, houten letters (4cm), mask stencils (2 soorten), acrylverf, glimmer mist, distrees ink pad, koord en bloemen.
Scheur de servetten rond de tekening, ontdoe ze van de 2 achterste laagjes en kleef deze met servettenlijm op je canvasdoek en laat drogen. Neem je stencil, plaats deze op je canvas en smeer er structuurpasta over met een brede spatel om een zo glad mogelijk effect te krijgen. Verwijder de stencil onmiddellijk en laat drogen. Kleef vervolgens de letters en houten ornamenten op je werkstuk en met een tamponeerkwast bewerken met de structuurpasta, alsook de overige vrije stukken op je doek en niet vergeten de zijranden. Goed laten drogen.
Alles waar je de stuctuurpasta hebt gebruikt, bewerk je met acrylverf met behulp van een sponsje. Laat drogen en verstuif hierna je werkstuk met glimmer mist. Kleef de metalen ornamenten en de bloemen op het werkstuk. Snijd 4 stukken dik koord op maat van het doek, mag langs de 4 hoeken een beetje voorbijkomen. Verbrand de uiteinden van het koord, zodat deze niet meer kan uitrafelen. Kleef ze op het doek en dep met het ink pad op de koord. Een beetje spuitlak over je werkstuk spuiten en klaar is deze.
Mixed media 3D met servetten
Gebruikte materialen voor deze canvas: 3D canvasdoek (30x40cm), servetten, gesso, acrylverf, reliëfverf, gips- en polyresinfiguurtjes, siersteentjes, vissersnet, ecru koord, parelmoer parels.
Ben gestart met de verschillende stukken servet op het doek te kleven met servettenlijm. Het servet links onderaan heb ik gekleefd op een stevig stuk cardstock. De zijrandjes heb ik even afgebrand. Vervolgens op de lege plekken van het doek, alsook de zijkanten, gesso aangebracht met een brede kwast. Laten drogen.
Onderste gedeelte van de zijkanten en onderkant vooraan insmeren met lijm. In de natte lijm het vissersnet vastleggen en de steentjes. Wanneer de lijm droog is breng je hierover nog gesso aan. Laten drogen. Waar gesso is aangebracht heb ik beschilderd met acrylverf, ook over de steentjes en het vissersnet. Gebruik de verf vrij droog zodat er geen felle vlekken onstaan door het gebruik van teveel verf. Wanneer de verf droog is kleef je de koord op het doek en bewerk je ook met gesso en acrylverf. De tekst die op het servet staat, daar ben ik met reliëfverf overgegaan.
Als alles droog is kleef je de gips- en polyresinfiguurtjes op het doek, alsook de parels en dit telkens per 3 stuks. Afwerken met spuitvernis.
Dutch doobadoo
Dutch Doobadoo is een nieuw NL hobbymerk waarmee je enorm kan variëren. Te gebruiken en verwerken op verschillende materialen. Je kan het gebruiken voor het maken van wenskaarten, om te scrappen, op canvas, hout, enz...
Dit merk breidt enorm uit, dus met regelmaat komen er nieuwe artikelen uit. Het omvat o.a. stencils, mask art stencils, kraft art, mdf en smooth structure paste.
Het gebruik van de mask art stencils kan met structuurpasta, distress inkt, inkt sprays, acrylverf, pan pastels,... Dan heb je nog stencils om te gebruiken als sjabloon om ontwerpen te maken voor o.a. wenskaarten en heb je nog stencils om zelf je enveloppen te ontwerpen. Verkrijgbaar in verschillende maten.
Dutch doobadoo mdf drieluik
Hiervoor heb ik het mini mdf drieluik gebruikt van Dutch Doobadoo. Ben begonnen met bedrukt scrappapier te kleven op de mdf. Vervolgens op enkele plaatsen met behulp van een mask art stencil structuurpasta aangebracht met een spatel. Dit laten we nu even drogen, droogt vrij snel.
De buitenranden van het drieluik bewerkt met een distress ink pad, alsook over de structuur. Voor de srtuctuur heb ik ook nog gebruik gemaakt van de distress stickles in dezelfde kleur.
De foto's matten en kleven op de gewenste plaats. Figuurtjes stansen uit cardstock, embossen en kleven op je werkstuk. Ik heb hier ook gebruik gemaakt van enkele fijne houten ornamentjes (vogelhuisje, labels, vogel, blaadjes). Deze ook even bewerken met het distress inkpad en kleef deze op de gewenste plaats.
Van DDBD heb ik van Craft Art de "wooden fence" gebruikt en bewerkt met distress stickles. Verder nog afgewerkt met enkele kleefparels. Om het drieluik aan elkaar te verbinden heb ik gebruik gemaakt van raffia in naturel kleur.Scrapbooking
Wat is scrapbooking nu eigenlijk? Voor de meeste onder ons is het al een dagelijks begrip, maar voor diegene die hiervan nog niet echt op de hoogte zijn, willen wij het u graag uitleggen.
Scrappen is het op een hele leuke manier vastleggen en bewaren van je dierbare foto's. Je kan hiermee verschillende albums maken zoals een vakantie album, familie album, album met foto's van vroeger, van je huisdieren, een verhuis en we kunnen nog oneindig verder gaan. Het is een verslavende hobby, in positieve zin natuurlijk. Aangezien het van oorsprong uit Amerika komt, zijn heel veel termen in het Engels.
Een fotoalbum bestaat niet langer uit enkel en alleen maar foto's. Er wordt gebruik gemaakt van gekleurd en bedrukt papier, teksten om het verhaal achter de foto's toe te lichten, verschillende technieken om bepaalde effecten te creëren. Maak ook gebruik van entreebewijzen, plattegronden, foldertjes, enz... Verknip je foto's, verscheur papier, maak gebruik van ponsjes, kartelscharen, lintjes, knopen, parels, bloemen, enz...
Het standaard formaat is 12 inch (30,5x30,5cm) en tevens ook het standaard formaat van vellen papier, die zowel los als in blokken en paketten verkrijgbaar zijn. Daarvan afgeleid zijn de kleine albums en blokjes papier met het formaat 6 inch (15,2x15,2cm) en 8 inch (20,3x20,3cm) Ook het zelf maken van kleine albums in de meest aparte vormen en met de meest vernuftige boekbind technieken behoren tot deze hobby. Het scrappen heeft ondertussen al een hele evolutie ondergaan en wordt niet enkel meer gebruikt voor albums, maar ook om fotokaders op te vrolijken, wenskaarten (scrapkaarten) te maken, doosjes op te vrolijken, geschenkenlabels (tags) en nog zoveel meer.
Binnen het scrappen zijn verschillende stijlen en onderwerpen te herkennen. Hierdoor is er voor elk thema wel een aangepaste papiersoort met motiefjes en kleuren. De materialen voor het scrappen zijn zuurvrij zodat uw foto's de jaren doorstaan en deze niet meer gaan verkleuren.
Je hoeft niet echt creatief te zijn. Het leuke van scrappen is dat je aan de hand van voorbeelden de leukste pagina's kan maken. En zoals bij de meeste hobby's, hoe meer oefening, hoe creatiever men wordt. Er bestaan verschillende hobbymagazines waaruit men ideeën kan opdoen, zelf zullen wij hier enkele projecten verduidelijken.
Scrapbooking
Scrap wenskaart abc
Voor deze kaart heb ik gewerkt met het scrappapier van Graphic 45 => An ABC primer collection
Als basiskaart (kraft cardstock) heb ik gebruik gemaakt van de Dutch Doobadoo shape art stencil "Fantasy" (470.713.133). Er is gewerkt met 2 verschillende achtergronden uit de papiercollectie, de 1ste (4500382) één maatje kleiner met de stencil, de 2de (4500388) nog een maatje kleiner. Fototekening en de letterbalk (4500382), ABC letters (4500387)
Alle randen van kaart en papier distressen met een bruine kleur. Achtergronden kleven met lijm alsook de letterbalk, foto en letters met verschillende diktes foamtape kleven.
Als afwerking heb ik hier een metalen bloem gebruikt en jute touw.
Scrap wenskaart Charlie Chaplin
Ook bij deze kaart heb ik gewerkt met Graphic 45 papier => Curtain call collection.
Basis voor de kaart (kraft cardstock) is de Dutch Doobadoo stencil "shape art square 2". Achtergrond (4500320) één maatje kleiner met de stencil: uittekenen, uitknippen, distressen en kleven op het cardstock. De overige tekeningen (4500323) kleven met foamtape.
Als afwerking heb ik 2 bloemen gebruikt van Prima Marketing (578145) met 2 bruine blaadjes paper art van Dutch Doobadoo en jute koord.
Servettentechniek
Met servetten kan je werken op allerlei materialen, het ene al makkelijker als het andere. We leggen je alles stap-voor-stap uit. Heb je nog vragen, een mailtje is altijd welkom.
Natte techniek: Voor deze techniek werken we het beste op een witte achtergrond van acrylverf. Servet ontdoen van de 2 achterste laagjes. Oppervlakte inlijmen met servettenlijm en hierop het servet (laagje met de tekening) voorzichtig neerleggen. Met een droge zachte kwast het servet vastleggen, te beginnen in het midden en zachtjes naar buiten toe. Het moment dat je servet op je werkstuk ligt, geen pauzes nemn, maar gelijk verder doen tot je tevreden bent. Heel lang kan je hier niet over wrijven, daar het servet anders gaat scheuren. Laten drogen en het werkstuk verder afwerken en vernissen. Het natuurlijkste resultaat bekom je door rond de tekening met acrylverf te werken, zelfde kleur als de achtergrond van het servet. Gebruik een brushing borstel of een sponsje en werk vrij droog d.w.z. neem verf en wrijf je borstel af op een keukenpapier. Zo voorkom je te grote verschillen in kleur. Meerdere laagjes en spelen met je kleuren.
Strijktechniek: Ook voor deze techniek werken we op een witte achtergrond. Deze techniek kan toegepast worden op elk effen oppervlak, indien je gebruikt maakt van je strijkijzer of een reisstrijkijzer. Met het mini ijzertje kan je ook ronde oppervlakken bewerken. De witte ondergrond insmeren met de servettenlijm en deze laten drogen. Servet ontdoen van de 2 achterste laagjes. Bovenste laagje van het servet op je werkstuk leggen en leg hier een vel bakpapier (boterpapier) op. Dit is om je tekening te beschermen en je stijkijzer. Nu kan je hierover strijken op een lage stand (wol) Heel traag strijken om toch genoeg warmte te geven, zodat de lijm kan oplossen. Het is klaar wanneer je merkt dat je tekening er volledig glas opligt. Je werkstuk verder afwerken en vernissen.
Voor werkstukken binnenshuis, gebruik je een spuitlak, satijn of glanzend, naargelang je eigen voorkeur. Voor werkstukken buitenshuis gebruik je een transparante autolak. Is sterk en je tekening vergeelt niet. deze kan je vinden in elke doe-het-zelf zaak.
Theelichten met servet
Gebruik hiervoor theelichten die je uit hun cup kan nemen. Deze techniek kan ook toegepast worden op gewone stompkaarsen. Neem het waxinelichtje uit zijn cup en verwijder het lontje. Neem een tekening van een servet en knip deze wat groter als het kaarsje. Verwijder de 2 achterste laagjes van je servet. Leg het servet (tekening naar boven) op je kaarsje, leg een stukje bakpapier erop en strijk er even over, enkele seconden maar. Er vormt zich een waslaagje op je tekening. Doorprik onmiddellijk het gaatje waar het lontje komt. Nu lukt dit nog makkelijk, wanneer afgekoeld wordt het al moeilijker. Laat even afkoelen en knip vervolgens rond het kaarsje het overtollige van het servet weg. Met een fijn schuurpapiertje even rond het randje gaan zodat je cirkel mooi egaal is. Steek het lontje er terug door en zet je kaarsje in zijn cupje. Buitenzijde van je cupje kan je afwerken op allerlei manieren, met servet, washi tape, acrylverf,...
Deze theelichtjes kan je zonder problemen laten branden (indien er een waslaagje bovenop zit), het servetje zakt tijdens het branden langzaam naar de bodem.
Contact
Wilt u gebruik maken van ons materiaal om zelf creatief aan de slag te gaan? Aarzel dan zeker niet om ons telefonisch te contacteren! U kan ook steeds bij ons terecht voor onze webshop, maar ook voor workshops, evenementen en geschenken.