Knutselend creatief!
info@tcreatiefje.be

Knutselen is nog nooit zo leuk geweest

Creativiteit kent geen grenzen. Regelmatig komen er nieuwe artikelen uit en ontstaan er andere technieken. Tijdens de beurzen hebben we het meestal erg druk en soms helaas te weinig tijd om jou meer gedetailleerde uitleg te bezorgen over knutselen in Wilrijk en omgeving. Hou daarom zeker deze pagina in het oog. Hier vind je regelmatig tips van ’t Creatiefje over technieken en uitleg over nieuwigheden.


Servettentechniek

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Met servetten kan je werken op allerlei materialen, het ene al makkelijker als het andere. We leggen je alles stap-voor-stap uit. Heb je nog vragen, een mailtje is altijd welkom.

  • Natte techniek: Voor deze techniek werken we het beste op een witte achtergrond van acrylverf. Servet ontdoen van de 2 achterste laagjes. Oppervlakte inlijmen met servettenlijm en hierop het servet (laagje met de tekening) voorzichtig neerleggen. Met een droge zachte kwast het servet vastleggen, te beginnen in het midden en zachtjes naar buiten toe. Het moment dat je servet op je werkstuk ligt, geen pauzes nemn, maar gelijk verder doen tot je tevreden bent. Heel lang kan je hier niet over wrijven, daar het servet anders gaat scheuren. Laten drogen en het werkstuk verder afwerken en vernissen. Het natuurlijkste resultaat bekom je door rond de tekening met acrylverf te werken, zelfde kleur als de achtergrond van het servet. Gebruik een brushing borstel of een sponsje en werk vrij droog d.w.z. neem verf en wrijf je borstel af op een keukenpapier. Zo voorkom je te grote verschillen in kleur. Meerdere laagjes en spelen met je kleuren.

  • Strijktechniek: Ook voor deze techniek werken we op een witte achtergrond. Deze techniek kan toegepast worden op elk effen oppervlak, indien je gebruikt maakt van je strijkijzer of een reisstrijkijzer. Met het mini ijzertje kan je ook ronde oppervlakken bewerken. De witte ondergrond insmeren met de servettenlijm en deze laten drogen. Servet ontdoen van de 2 achterste laagjes. Bovenste laagje van het servet op je werkstuk leggen en leg hier een vel bakpapier (boterpapier) op. Dit is om je tekening te beschermen en je stijkijzer. Nu kan je hierover strijken op een lage stand (wol) Heel traag strijken om toch genoeg warmte te geven, zodat de lijm kan oplossen. Het is klaar wanneer je merkt dat je tekening er volledig glas opligt. Je werkstuk verder afwerken en vernissen.

Voor werkstukken binnenshuis, gebruik je een spuitlak, satijn of glanzend, naargelang je eigen voorkeur. Voor werkstukken buitenshuis gebruik je een transparante autolak. Is sterk en je tekening vergeelt niet. deze kan je vinden in elke doe-het-zelf zaak.


Theelichten met servet

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Gebruik hiervoor theelichten die je uit hun cup kan nemen. Deze techniek kan ook toegepast worden op gewone stompkaarsen. Neem het waxinelichtje uit zijn cup en verwijder het lontje. Neem een tekening van een servet en knip deze wat groter als het kaarsje. Verwijder de 2 achterste laagjes van je servet. Leg het servet (tekening naar boven) op je kaarsje, leg een stukje bakpapier erop en strijk er even over, enkele seconden maar. Er vormt zich een waslaagje op je tekening. Doorprik onmiddellijk het gaatje waar het lontje komt. Nu lukt dit nog makkelijk, wanneer afgekoeld wordt het al moeilijker. Laat even afkoelen en knip vervolgens rond het kaarsje het overtollige van het servet weg. Met een fijn schuurpapiertje even rond het randje gaan zodat je cirkel mooi egaal is. Steek het lontje er terug door en zet je kaarsje in zijn cupje. Buitenzijde van je cupje kan je afwerken op allerlei manieren, met servet, washi tape, acrylverf,...

Deze theelichtjes kan je zonder problemen laten branden (indien er een waslaagje bovenop zit), het servetje zakt tijdens het branden langzaam naar de bodem.


Canvas Art

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Er zijn tal van mogelijkheden om te werken met canvas. Enkele hiervan zullen we hier uiteenzetten.

Canvas met servet en structuurpasta

Een canvasdoek is meestal wit en reeds behandeld, zodat je onmiddellijk kan starten. We starten met het servet erop te kleven, met ofwel de natte techniek of de strijktechniek (zie uitleg servettentechniek).

Meestal werk ik met de witte structuurpasta, deze kan je achteraf dan beschilderen. Op het voorbeeld met de roosjes heb ik de pasta met een brushingborstel aangevracht. Ik heb met de pasta een kader rond het servet gemaakt, alsook de zijranden bewerkt. Je kan dus pasta aanbrengen met een stevige borstel, een spatel, tamponeren en je kan ook een reliëfkam gebruiken. Wanneer de pasta droog is kan je deze beschilderen met acrylverf of iets anders. Je kan eventueel nog enkele accenten op de tekening aanbrengen met glitterlijm. Op het einde spuit je er vernis over ter bescherming.

 

Linnen canvas met vintage plaatjes en structuurpasta

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Dit canvasdoek heeft de kleur van linnen en moet niet beschilderd worden. Een mooi resultaat geeft natuurlijk als je nog wat van het doek zelf kan zien. Op dit doek is gewerkt met scrappapier, structuurpasta, acrylverf en afgewerkt met bloemen en andere snuisterijen.

Ik ben gestart met een achtergrondvel waarvan ik de randen heb afgescheurd om een vintagelook te bekomen. Scheur nog enkele stukken die je daarna een beetje geschrankt op het doek kan bevestigen. Vooraleer we dit gaan kleven, bewerk je de randen van het papier met het distress inktkussen. De foto mat je met een donkerder stuk papier en gebruik 3D tape om reliëf te bekomen. Kleef nu al de papierstukken op het doek, vervolgens bewerk je enkele stukken met de pasta. Ik heb de pasta getamponeerd. Ga met de pasta zowel op het papier, als op het doek. Wanneer de pasta droog is, kan je deze bewerken met acrylverf. Let op, wel vrij droog werken! Hierna kan je verder afwerken naar eigen voorkeur.


Mixed Media

Mixed Media is een kunstvorm die ernaar streeft om verschillende kunstmedia in een logische of onlogische co-existentie bij elkaar te plaatsen. Bijvoorbeeld: een schilderij dat bestaat uit verf, inkt, touwen, papier, gedroogde bladeren, lijm, enz... Bij het creëren van een mixed media, is het blangrijk de juiste materialen en procedures te kiezen. Er moet voldoende droogtijd in acht genomen worden tussen het aanbrengen van de lagen van het werk om tot een stevig geheel te komen. Voor een mixed wordt er meestal gewerkt op een canvas, maar men kan het uiteraard ook toepassen op andere materialen. Laat je fantasie de vrije loop gaan. Naargelang het thema kan je ook gebruik maken van gereedschap materialen, zoals bouten, rondellen, scharn.ieren, sleutels, enz...

Mixed media met foto

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Voor deze canvas (40x40cm) heb ik de volgende materialen gebruikt: scrappapier, kippengaas, foto, jute, reliëfverf, kant lint, bloemen, scharnier, rondellen, acrylverf (2 kleuren), gesso, glimmermist, metalen ornamenten, rubbervel (wit) en uit cardstock gestanste ornamenten.

Je gaat van start met een compositie te maken, zodat je een idee krijgt van waar alles gaat komen. Zo doe ik het toch, heb graag een idee van hoe het er gaat uitzien achteraf. Als eerste wordt het papier gekleefd, vervolgens de fot en hierna de overige materialen, met uitzondering van de bloemen en de kleine kadertjes. Ik heb hier enkele details die op het papier stonden bewerkt met reliëfverf. Laat alles héél goed drogen vooraleer je verder gaat met de volgende stap.

Na het drogen bedek je de foto met een op maat gesneden stevig papier. Breng gesso grofweg aan over alle atributen alsook de open plekken op het canvas en gedeeltelijk over het scrappapier. Eventuele tekening op het papier niet bewerken met gesso. Vervolgens goed laten drogen. Maak 2 kleine spuitflesjes klaar met 1 deel acrylverf en 2 delen water. Het flesje moet zeker niet vol zijn, dit naargelang de grote van het spuitflesje. Goed mengen door te schudden. Verstuif de kleuren over het gehele werkstuk, met uitzondering van de foto natuurlijk. Terug goed laten drogen.

De kleine teksten komen uit een vel scrappapier. Deze heb ik op een vel witte (of zwarte) rubber gekleefd om reliëf te bekomen op mijn werkstuk. Kleef vervolgens deze ook op je werkstuk, alsook de bloemen. Hierna verstuif je glimmer mist over het gehele werkstuk (foto niet) Laat nogmaals goed drogen. Nu kan je het beschermpapier van je foto verwijderen en je canvas mixed media is afgewerkt.

Mixed media canvas met servet en structuurpasta

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Voor dit project heb ik volgende materialen gebruikt: canvas (30x30cm), structuurpasta, servetten, houten ornamenten, metalen ornamenten, houten letters (4cm), mask stencils (2 soorten), acrylverf, glimmer mist, distrees ink pad, koord en bloemen.

Scheur de servetten rond de tekening, ontdoe ze van de 2 achterste laagjes en kleef deze met servettenlijm op je canvasdoek en laat drogen. Neem je stencil, plaats deze op je canvas en smeer er structuurpasta over met een brede spatel om een zo glad mogelijk effect te krijgen. Verwijder de stencil onmiddellijk en laat drogen. Kleef vervolgens de letters en houten ornamenten op je werkstuk en met een tamponeerkwast bewerken met de structuurpasta, alsook de overige vrije stukken op je doek en niet vergeten de zijranden. Goed laten drogen.

Alles waar je de stuctuurpasta hebt gebruikt, bewerk je met acrylverf met behulp van een sponsje. Laat drogen en verstuif hierna je werkstuk met glimmer mist. Kleef de metalen ornamenten en de bloemen op het werkstuk. Snijd 4 stukken dik koord op maat van het doek, mag langs de 4 hoeken een beetje voorbijkomen. Verbrand de uiteinden van het koord, zodat deze niet meer kan uitrafelen. Kleef ze op het doek en dep met het ink pad op de koord. Een beetje spuitlak over je werkstuk spuiten en klaar is deze.

Mixed media canvas 3D met servetten

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Gebruikte materialen voor deze canvas: 3D canvasdoek (30x40cm), servetten, gesso, acrylverf, reliëfverf, gips- en polyresinfiguurtjes, siersteentjes, vissersnet, ecru koord, parelmoer parels.

Ben gestart met de verschillende stukken servet op het doek te kleven met servettenlijm. Het servet links onderaan heb ik gekleefd op een stevig stuk cardstock. De zijrandjes heb ik even afgebrand. Vervolgens op de lege plekken van het doek, alsook de zijkanten, gesso aangebracht met een brede kwast. Laten drogen.

Onderste gedeelte van de zijkanten en onderkant vooraan insmeren met lijm. In de natte lijm het vissersnet vastleggen en de steentjes. Wanneer de lijm droog is breng je hierover nog gesso aan. Laten drogen. Waar gesso is aangebracht heb ik beschilderd met acrylverf, ook over de steentjes en het vissersnet. Gebruik de verf vrij droog zodat er geen felle vlekken onstaan door het gebruik van teveel verf. Wanneer de verf droog is kleef je de koord op het doek en bewerk je ook met gesso en acrylverf. De tekst die op het servet staat, daar ben ik met reliëfverf overgegaan.

Als alles droog is kleef je de gips- en polyresinfiguurtjes op het doek, alsook de parels en dit telkens per 3 stuks. Afwerken met spuitvernis.


Dutch Doobadoo

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Dutch Doobadoo is een nieuw NL hobbymerk waarmee je enorm kan variëren. Te gebruiken en verwerken op verschillende materialen. Je kan het gebruiken voor het maken van wenskaarten, om te scrappen, op canvas, hout, enz...

Dit merk breidt enorm uit, dus met regelmaat komen er nieuwe artikelen uit. Het omvat o.a. stencils, mask art stencils, kraft art, mdf en smooth structure paste.

Het gebruik van de mask art stencils kan met structuurpasta, distress inkt, inkt sprays, acrylverf, pan pastels,... Dan heb je nog stencils om te gebruiken als sjabloon om ontwerpen te maken voor o.a. wenskaarten en heb je nog stencils om zelf je enveloppen te ontwerpen. Verkrijgbaar in verschillende maten.

 

Dutch Doobadoo mdf drieluik

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Hiervoor heb ik het mini mdf drieluik gebruikt van Dutch Doobadoo. Ben begonnen met bedrukt scrappapier te kleven op de mdf. Vervolgens op enkele plaatsen met behulp van een mask art stencil structuurpasta aangebracht met een spatel. Dit laten we nu even drogen, droogt vrij snel.

De buitenranden van het drieluik bewerkt met een distress ink pad, alsook over de structuur. Voor de srtuctuur heb ik ook nog gebruik gemaakt van de distress stickles in dezelfde kleur.

De foto's matten en kleven op de gewenste plaats. Figuurtjes stansen uit cardstock, embossen en kleven op je werkstuk. Ik heb hier ook gebruik gemaakt van enkele fijne houten ornamentjes (vogelhuisje, labels, vogel, blaadjes). Deze ook even bewerken met het distress inkpad en kleef deze op de gewenste plaats.

Van DDBD heb ik van Craft Art de "wooden fence" gebruikt en bewerkt met distress stickles. Verder nog afgewerkt met enkele kleefparels. Om het drieluik aan elkaar te verbinden heb ik gebruik gemaakt van raffia in naturel kleur.


Scrapbooking

Wat is scrapbooking nu eigenlijk? Voor de meeste onder ons is het al een dagelijks begrip, maar voor diegene die hiervan nog niet echt op de hoogte zijn, willen wij het u graag uitleggen.

Scrappen is het op een hele leuke manier vastleggen en bewaren van je dierbare foto's. Je kan hiermee verschillende albums maken zoals een vakantie album, familie album, album met foto's van vroeger, van je huisdieren, een verhuis en we kunnen nog oneindig verder gaan. Het is een verslavende hobby, in positieve zin natuurlijk. Aangezien het van oorsprong uit Amerika komt, zijn heel veel termen in het Engels.

Een fotoalbum bestaat niet langer uit enkel en alleen maar foto's. Er wordt gebruik gemaakt van gekleurd en bedrukt papier, teksten om het verhaal achter de foto's toe te lichten, verschillende technieken om bepaalde effecten te creëren. Maak ook gebruik van entreebewijzen, plattegronden, foldertjes, enz... Verknip je foto's, verscheur papier, maak gebruik van ponsjes, kartelscharen, lintjes, knopen, parels, bloemen, enz...

Het standaard formaat is 12 inch (30,5x30,5cm) en tevens ook het standaard formaat van vellen papier, die zowel los als in blokken en paketten verkrijgbaar zijn. Daarvan afgeleid zijn de kleine albums en blokjes papier met het formaat 6 inch (15,2x15,2cm) en 8 inch (20,3x20,3cm) Ook het zelf maken van kleine albums in de meest aparte vormen en met de meest vernuftige boekbind technieken behoren tot deze hobby. Het scrappen heeft ondertussen al een hele evolutie ondergaan en wordt niet enkel meer gebruikt voor albums, maar ook om fotokaders op te vrolijken, wenskaarten (scrapkaarten) te maken, doosjes op te vrolijken, geschenkenlabels (tags) en nog zoveel meer.

Binnen het scrappen zijn verschillende stijlen en onderwerpen te herkennen. Hierdoor is er voor elk thema wel een aangepaste papiersoort met motiefjes en kleuren. De materialen voor het scrappen zijn zuurvrij zodat uw foto's de jaren doorstaan en deze niet meer gaan verkleuren.

Je hoeft niet echt creatief te zijn. Het leuke van scrappen is dat je aan de hand van voorbeelden de leukste pagina's kan maken. En zoals bij de meeste hobby's, hoe meer oefening, hoe creatiever men wordt. Er bestaan verschillende hobbymagazines waaruit men ideeën kan opdoen, zelf zullen wij hier enkele projecten verduidelijken.

Scrap wenskaart ABC

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Voor deze kaart heb ik gewerkt met het scrappapier van Graphic 45 => An ABC primer collection

Als basiskaart (kraft cardstock) heb ik gebruik gemaakt van de Dutch Doobadoo shape art stencil "Fantasy" (470.713.133). Er is gewerkt met 2 verschillende achtergronden uit de papiercollectie, de 1ste (4500382) één maatje kleiner met de stencil, de 2de (4500388) nog een maatje kleiner. Fototekening en de letterbalk (4500382), ABC letters (4500387)

Alle randen van kaart en papier distressen met een bruine kleur. Achtergronden kleven met lijm alsook de letterbalk, foto en letters met verschillende diktes foamtape kleven.

Als afwerking heb ik hier een metalen bloem gebruikt en jute touw.

 

‘t Creatiefje - Tips & Tricks

Scrap wenskaart Charlie Chaplin

Ook bij deze kaart heb ik gewerkt met Graphic 45 papier => Curtain call collection.

Basis voor de kaart (kraft cardstock) is de Dutch Doobadoo stencil "shape art square 2". Achtergrond (4500320) één maatje kleiner met de stencil: uittekenen, uitknippen, distressen en kleven op het cardstock. De overige tekeningen (4500323) kleven met foamtape.

Als afwerking heb ik 2 bloemen gebruikt van Prima Marketing (578145) met 2 bruine blaadjes paper art van Dutch Doobadoo en jute koord.

 

Vragen staat vrij

Heb je nog een vraag over knutselen met Hobbywinkel ’t Creatiefje in Wilrijk? Neem dan gerust contact met ons op en we beantwoorden die met plezier!